
ONZE GESCHIEDENIS
Sinds 1686 brouwt Mort Subite uitzonderlijke lambicbieren in de Zennevallei, waar wilde gisten een van de oudste bierstijlen ter wereld creëren.
Voor onze kriekenlambic voegen we de sappigste, rijpste kersen toe, wat een verfrissende smaakexplosie oplevert die uniek is voor Mort Subite.
Onze Meesterbrouwer Bruno
Een Erfgoed van Brouwerstraditie
Een Erfgoed van Brouwerstraditie
1869 - Alles begon met Johanna Philipina Bastaerts, die een brouwerij van haar broer erfde. Toen ze trouwde met boer Jan Fransiscus De Keersmaeker, werd brouwen meer dan een bedrijf, het werd een familie-erfgoed.
Begin 1900 - Felix Jan De Keersmaeker nam de brouwerij over en droeg deze over aan zijn zoon Hubert, die de onderneming op jonge leeftijd erfde na het overlijden van zijn vader.
1918-1919 - Tijdens zijn diensttijd in Duitsland ontdekte Hubert nieuwe brouwtechnieken. Hij keerde terug naar huis, vol ideeën, lanceerde Hert Ale, een boven-gistende bier, en hernoemde zijn gueuze tot Gueuze Den Hert, dat een vast product bleef tot 1971.
1936–1940 - De brouwerij was klaar om te moderniseren met een nieuw brouwinstallatie, maar de oorlog had andere plannen. Toen de Duitse troepen binnenvielen, misleidde Hubert hen door de niet-geïnstalleerde ketels onder stapels stro te verbergen, waarmee hij de toekomst van de brouwerij redde.
1945 - Tragedie sloeg toe toen Hubert onverwacht overleed. In plaats van zich terug te trekken, zetten zijn weduwe en hun vier kinderen zijn visie voort, vastbesloten de familie-brouwerstraditie levend te houden.
1950–1952 - De brouwerij begon aan een nieuw tijdperk met een state-of-the-art brouwhal, die vandaag de dag nog steeds in de wintermaanden wordt gebruikt. Paul, de oudste zoon van Hubert, trad toe tot het bedrijf, en zijn broer André volgde na het vervullen van zijn militaire dienstplicht.
1960–1972 - De De Keersmaeker Pils van de brouwerij werd een enorm succes en maakte 60% van de productie uit. Maar smaken veranderden, en in 1972 werd de focus weer gelegd op wat de brouwerij het beste deed: lambic brouwen.
1989 - Een nieuw hoofdstuk begon toen Paul De Keersmaeker zijn aandeel in de brouwerij verkocht aan Alken-Maes, waarmee Mort Subite deel uitmaakte van een grotere brouwerijfamilie.
2000's - Toen Alken-Maes later werd overgenomen door Scottish & Newcastle, besloot André zich terug te trekken, waarmee het directe betrokkenheid van de familie De Keersmaeker in het bedrijf eindigde. Maar Mort Subite bleef voortbestaan, trouw aan zijn wortels in spontane fermentatie en de rijke tradities van de Zennevallei.
Vandaag - Bruno, de meesterbrouwer van Mort Subite, leidt een gepassioneerd team dat de grenzen van smaak verlegt. Samen hebben ze de Juicy-serie geperfectioneerd, levendig, gedurfd en barstend van fruit, en bieden een verfrissende draai aan de klassieke Mort Subite-ervaring.